Influence of conjugated linoleic acids (CLA) on the function of blood vessel cells

Robert Ringseis, Klaus Eder, Halle

Conjugated linoleic acids effectively inhibit atherogenesis in animal models. The underlying mechanisms of action are currently not fully understood.

However, studies on cultures of arterial cell walls permit detailed insight into the cellular mechanisms of action of CLAs and show that CLAs activate peroxisome activated receptors(PPARs) localised in the cell nucleus, leading to a variety of favourable effects, including modulation of the release of vascularly active substances from endothelial cells, attenuation of inflammatory and fibrotic processes in vascular cells and reduction of cholesterol accumulation in macrophage foam cells. These effects could provide at least a partial explanation of the in vivo inhibition of atherogenesis by CLAs.

Keywords: conjugated linoleic acids, CLA, atherosclerosis, atherogenesis, PPAR, foam cells

Sie finden den Artikel in deutscher Sprache in Ernährungs Umschau 03/09 ab Seite 150.

Das könnte Sie interessieren
Tausend und ein Kalender weiter
Von der Wissenschaft in die Kita-Küche: 30 Jahre Zusammenarbeit mit den Wirtschaftsküchen... weiter
VDOE verleiht OECOTROPHICA-Preis 2025 und vernetzt Preisträger*innen weiter
Diätassistent*innen – auch stark in Prävention weiter
Prof. Dr. Britta Renner ist neue DGE-Präsidentin weiter
Lebensmittelverarbeitung weiter