Do we need a new food pyramid?

M. Groeneveld, Bonn

The discussions about low-carb diets question nutritional recommendations made so far. Some scientists suggest to rearrange the food pyramid in such a way that fruit and vegetables are the main components of daily diets.

Protein suppliers such as fish, poultry, meat, eggs, milk and dairy products as well as nuts and pulses achieve more importance. As far as carbohydrate food is concerned, the glycemic index is decisive. As a consequence the significance of whole-grain products should be underlined in nutrition counselling. Consumption of carbohydrate food ad libitum is no longer recommended for weight reduction.

Keywords: food pyramid / revision / nutrition counselling

Sie finden den Artikel in deutscher Sprache in Ernährungs-Umschau 08/04 ab Seite 308.

Das könnte Sie interessieren
Befindlichkeitsstörungen weiter
© SasinParaksa/iStock/Getty Images Plus
Künstliche Intelligenz (KI) à la carte weiter
© monkeybusinessimages/iStock/Getty Images Plus
Kostenfreies Schulmittagessen aus dem Bildungspaket – Hürden abbauen, Teilnahme erhöhen weiter
Warum Berufspolitik uns alle angeht – und was die neue Regierung für Ernährungsexpert*... weiter
VDD-Bundeskongress 2025: Ernährungstherapie im Fokus – fachlich, politisch, praxisnah weiter
DGE-Wissenschaftlerin Anne Carolin Schäfer mit Dr. Rainer Wild-Preis ausgezeichnet weiter